ESC projeleri nedir? Nasıl başvurulur?

Hepimiz bir yerlerde gördük veya duyduk ESC projeleri, kısa dönem ESC projesi, uzun dönem ESC projesi diye. Siz de merak etmişsinizdir ESC projeleri nedir?ESC programları ne işe yarar? ve ESC projeleri nasıl yapılır? diye. Bu yazımızda da sizlere ESC hakkında bilmeniz gereken bilgileri aktaracağız. Kafamızdaki soru işaretlerini bu yazı ile ortadan kaldıracağız. Hazırsanız başlayalım o zaman.

Nedir Bu ESC Programı?

ESC projeleri nedir? sorumuza bu bölümde cevap arayalım. ESC programı yani tam adıyla European Solidarity Corps veya kendi dilimizde Avrupa Dayanışma Programı diye geçiyor. 2019 yılında Avrupa Birliği (AB) tarafından kurulan bu program gençlerle birlikte gönüllülük ve dayanışma programıdır. 18-30 yaş arasındaki gençler (18 ve 30 yaş da dahil olmak üzere) 2 hafta ile 12 ay arasında olmak üzere kendi ülkesinde veya diğer AB ülkelerinde gönüllülük veya dayanışma programlarına katılabiliyor.

ESC Projesine başvuru şartları nelerdir

ESC projeleri kısa dönem ve uzun dönem olmak üzere ikiye ayrılır. Kısa dönem seyahat süreleri hariç 14-59 gün arasında yapılan programlardır. Uzun dönem ise 2 ila 12 ay arasında yapılan programlardır. Her gencin 1 defa kısa dönem 1 defa da uzun dönem ESC programlarına katılma hakkı vardır. Bu haklarını bitirdikten sonra artık ESC programlarına katılamaz. Bir de ilk olarak uzun dönem projesi ile başlarsanız kısa dönem hakkınızı kullanmadan ESC program haklarınızı kullanmış ve bitirmiş olursunuz. O yüzden siz katılmak isteyen gençlere tavsiyemiz önce kısa dönem hakkınızı kullanıp ondan sonra uzun dönem hakkınızı kullanmanızı öneririz.

Katılımcılara Ne Tür Destekler Sağlanıyor?

ESC projeleri nedir bölümümüze devam ediyoruz. Bu sefer sizlere hangi tür, ne tür ve nasıl destek verilecek onları anlatacağız. Aşağıya detaylı bir şekilde ESC programlarının verdiği destekleri açıklayacağız. Aşağıda anlatacağımız bu destekleri vermek projeler kapsamında yasal bir zorunluluktur. Ancak bu desteklerin içerikleri ve nasıl karşılanacağı durumu gideceğiniz ülkenin, projenin, ev sahibi kurumun koşullarına göre değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden projelere kabul edilmeden önce proje detaylarını ve durumlarını dikkatlice incelemenizi tavsiye ederiz.

Seyahat Hakkında Destekleri 

Programa katılacağınız ve projenin yapılacağı ülkeye gidiş-dönüş harcamalarınız karşılanır, size ödeme yapılır. Projeye kabul edildiğiniz zaman projeyi yapacağınız kurum gidiş biletini sizlerin almasını bekler ve proje yerine vardığınız zaman size orijinal belge-bilet, fatura vb. dokümanlar karşılığında size ödeme gerçekleştirir.

Konaklama Hakkında Destekleri 

Projeyi gerçekleştireceğiniz kurum sizlere yurtlarda, gönüllü evlerinde veya ise bir aile yanında konaklama desteği sağlamaktadır. Ek olarak bu konaklayacağınız yerin ısınma, elektrik, su vb. masraflarda karşılanır. İnterneti ise karşılama zorunluluğu yoktur, projeyi gerçekleştireceğiniz kurum sizlere isterse bu desteği ücretsiz bir şekilde karşılayabilir.

ESC projesi konaklama hakkında
ESC projesi boyunca konaklama ve eğitim tamamen ücretsizdir

Ancak internet hizmeti verilmemişse ve yoksa siz diğer katılımcılarla birlikte ortak olarak bir internet hizmeti satın alabilirsiniz. Konaklayacağınız yer için ultra lüks bir yer beklememeniz gerekir ancak konaklayacağınız yerin temiz ve katılımcılar için güvenli bir yer olması projeyi gerçekleştiren kurumun uyması gereken yasal bir zorunluluktur.

Yemek Hakkında Destekleri

Proje bütçesinden sizlere yemek desteği için bir miktar ödeme yapılır. 3 öğün yemek harcamalarınızı bu verilen ödemeden karşılamanız istenir. Bunun yerine projeyi gerçekleştireceğiniz kurum size doğrudan 3 öğün yemek de sağlayabilir veya 2 öğün yemek ödemesi 1 öğün direkt yemek temini de olabilir. Bazı kurumlar mutfak erzakı da alabilirler.

Yerel Ulaşım Hakkında Destekleri

Konaklayacağınız yer ile projeyi gerçekleştireceğiniz yer ile yapacağınız yerel ulaşım proje kapsamına dahildir. Eğer mesafe fazla yoksa yürüme mesafesi ise bu destek size verilmeyebilir. Eğer proje faaliyet yerine gelmek için otobüs. metro vb. ulaşım aracı kullanacaksanız bu araçlar için yaptığınız veya yapacağınız harcamalarda karşılanır. Bazı kurumlar ulaşım için bisiklet vb. gibi de araçlar sağlayabiliyorlar.

Sağlık Sigortası Hakkında Destekleri

Projeyi gerçekleştireceğiniz kurum tarafından sigorta işlemleriniz yapılır. Projelere başvurup kabul edildiğiniz zaman proje faaliyet süresince özel bir sağlık, seyahat ve üçüncü taraf mesuliyet sigortası yapılır. Sigorta desteği ücretsiz olarak sunulur ayrıca vize başvuru yaparken de bu sigortanızı sunabilirsiniz.

Vize Hakkında Destekleri

ESC projeleri nedir ve nasıl yapılır? diye sorduğumuzda aklımıza ilk gelen şeylerden biri de vize desteği sağlanıyor mu sorusudur. Herhangi bir projeye kabul edilip dahil olduğunuzda vize masraflarınız ve oturma izni için yapacağınız harcamalar proje bütçesinden karşılanmaktadır fakat aynı şey pasaport masrafları için geçerli değildir. Vize süreci içerisinde ödemiş olduğunuz veya ödeme yapacağınız başvuru ücreti, aracı kurum masrafları, sigorta harcamalarınız (eğer ayrı bir sigorta yapacaksanız), vize için ulaşım masrafları yani vizeye başvuru yapmak için farklı illere, farklı yerlere gitmeniz gerekirse tüm bu masraflar dekont, fiş, belgelerin asıllarını kuruma teslim etmeniz gerekir.

ESC projeleri nedir Nasıl katılabiliriz

Vize ile ilgili istisnai durum proje bütçesini yöneten kurumun bu masrafı proje başvuru aşamasında belirtmemiş olmasıdır. Mesela bazı kurum ve kuruluşlar AB üyesi ülkelerden gönüllü alacağını ifade ederek proje başvurusu yapmakta ve bu yüzden vize bütçesi talep etmiyor. Sonrasında ise aynı kurum fikir değiştirip vize masrafı olan ülkelerden gönüllü almaya karar verdiği zaman bu durumda size vize desteği sunmayabilir. Projelere kabul edildiğinizde vize desteği alıp alamayacağınızı veya vize destek tutarını lütfen önceden bilgi alınız.

Dil Eğitimi Hakkında Destekleri 

Proje kapsamında en az 3 ay süreyle bir yere gittiğiniz zaman size gittiğiniz ülkenin dil kursuna katılmanız beklenir ve bu dil kursu ücretsiz olarak projeyi gerçekleştiren kurum tarafından karşılanır.

Cep Harçlığı Hakkında Destekleri

ESC programlarında bir diğer konu cep harçlıkları meselesi. Projeyi gerçekleştirecek olan kurum sizlere yemek, seyahat ve konaklama haricinde aylık cep harçlığı ödemesi yapılır. Bu harcamaları konaklama, seyahat vb. için değil kişisel harcamalarınız için kullanmanız gerekir.

ESC projeleri nedir gönüllülük nasıl yapılır

ESC Programlarında Gönüllülerde Aranan Özellikler

Projede faaliyetin başladığı zaman sadece yaş şartı aranır. 18-30 yaşlarında (18 ve 30 yaşlar dahildir) olmanız gerekir. İyi seviyede dil bilmeniz, öğrenci olma veya üniversite mezunu gibi şartlar aranmamaktadır.

 ESC Programlarına Başvurmak İçin Ne Yapılır?

  • Öncelikle ESC programlarına katılmak için kendi ülkenizden gönderen bir kuruluş ile çalışmak zorunludur.
  • Kendinize öncelikle bir gönderen kuruluş bulmanız gerekiyor. Bizim tavsiyemiz bu gönderen kuruluş bulmayı sonraya bırakmayın. Gönderen bir kuruluş ile önceden anlaşın.
  • Kendinizle ilgili güzel bir CV hazırlamak çünkü gönderen bir kuruluş bulduğunuz zaman sizden isteyebilirler.

ESC Programlarına Başvurular Nasıl Yapılır?

Bunun için sizlere ESC Portal sayfasından bahsetmek isterim. ESC portalı proje yapacak olan ev sahibi kurum ve kuruluşların gönüllü aramalarının ilanlarını gerçekleştirdiği ve Avrupa Birliği tarafından resmi olarak önerilen bir web sitesidir. Başvurularınızı ise ”ESC Portal(Diğer ismiyle Youth Portal)” üzerinden kurum ve kuruluşların yaptığı ilanlara doğrudan başvurabilirsiniz. Bu portala üye olduktan sonra İngilizce olarak hazırladığınız CV’ lerinizi yüklemeniz ve ardından ilanlara başvuru yapmanız gerekir.

ESC projesi başvuru ekranı
Avrupa Gençlik Portalı Başvuru Ekranı

Başvurular için Apply tuşuna basmanız yeterlidir. Eğer ev sahibi kurum sizin başvurunuzu ve CV ‘ nizi uygun görürse onların iletişim bilgilerini görmeniz için size izin verir. Bu izinden sonra size bir bilgilendirme e-postası gelir ve iletişiminizi artık bu e-posta üzerinden gerçekleştirirsiniz. Bu sistemi kullandığınızda ayrıca bir motivasyon mektubu yüklemeniz gerekmez ama bazı kurumlar Apply tuşuna bastıktan sonra sizden en fazla 1000 karakter olacak şekilde bir motivasyon mektubu isteyebilir. Bu yazıyı doldurduktan sonra başvurunuz projeyi gerçekleştirecek kuruma iletilir. Bazı  projeyi gerçekleştirecek kurumlar ise bu motivasyon mektubunu/ön yazıyı talep etmez ve başvurunuzu doğrudan alır.

Europass CV Nedir?

Europass formatında oluşturacağınız CV, Avrupa birliği ve Erasmus+ programı tarafından yönetilen projeler, stajlar ve iş başvuruları için gereklidir. Europass formatında oluşturacağınız CV’de geçmiş deneyimleriniz, okuduğunuz okullar, yetenekleriniz, hobileriniz, bildiğiniz diller gibi daha birçok bilgi yer alır. ESC projelerine başvururken Europass Formatında hazırlayacağınız CV’ye çok dikkat etmelisiniz. Kovan Youth ekibi olarak bu konuda sizlere danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Detaylı bilgi için iletişim bölümümüzden bize mail atabilirsiniz.

Motivasyon Mektubu/Ön Yazısı Nedir?

ESC programlarına katılmadan önce sizlerin bu projeye neden başvurduğunuzu, projelerden beklentilerinizin ne olduğunu, bu projeler ile kendinize neler katabileceğinizi vb. gibi şeyleri cevaplandırdığınız bir yazıdır.  Genelde ev sahibi kuruluşlar gönüllülerini seçerken CV’ye ve özellikle Motivasyon mektubuna bakmaktadır. Kovan Youth ekibi olarak bu konuda sizlere danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Detaylı bilgi için iletişim bölümümüzden bize mail atabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top