Tekrardan hoş geldiniz gezginler, gezmeyi sevenler ve az para harcamak isteyenler 🙂 Ben Kovan ekibinden Umut ve bugün sizlere sandığınızdan çok daha düşük bir ücretle Ucuza Avrupa’yı gezmek nasıl oluyor anlatacağım. Bizzat kendi tecrübem olan bu yazıda DiscoverEU, Erasmus+ projesi ve kendim bunlardan bağımsız gezilerde nasıl az harcayarak çok gezdiğimi anlatacağım.
Ucuza Avrupa’yı Gezmek Gerçek
Bu yazı clickbait değil ve gerçekten Ucuza Avrupa’yı gezmek nasıl oluyor onu anlatıyor. Bu serinin devamı gelecek ve farklı kişilerin bu tarz durumlarda en ucuza gezme tavsiye ve taktiklerini sizlerle paylaşacağım. Öncelikle geçtiğimiz günlerde DiscoverEU sonuçları açıklandı ve umarım isteyen herkese çıkmıştır. İlk başta projelerden bağımsız nasıl ucuza gezeceğinizi anlatmak istiyorum. Bu yöntem projelerle yapılana göre biraz daha maliyetli oluyor . Öncelikle yapmamız gereken en önemli şey ucuza seyahat etmek. Bunun için farklı uygulamalar var ve sürekli takip ederek gitmek istediğiniz yere en ucuz bileti bulmanızı kolaylaştırıyorlar. Ve direkt olarak gitmek istediğiniz yere gitmektense başka bir yere gidip orada 2-3 gün kaldıktan sonra asıl gitmek istediğiniz yere geçebilirsiniz. Bu taktik özellikle Batı Avrupa için çok işe yarıyor çünkü Türkiye’den Batı Avrupa’ya gitmek diğerlerine göre daha maliyetli oluyor. Küçük bir tüyo daha, Avrupa’nın merkezi sayılabilecek olan Avusturya ve çevre ülkelerinden farklı Avrupa ülkelerine uçak biletleri çok ucuz olabiliyor veya otobüsle ulaşım ucuz oluyor.
Sizi ulaşımdan sonra en çok zorlayacak olan masraf ise konaklama masrafı. Bunun için hostellerde kalabilir biraz daha yürümeyi göze alarak şehir merkezine biraz uzak yerlere göz atabilirsiniz. Önceden rezervasyon yapmak ne kadar fiyatı düşürse de bazen uyuşmuyor ve sıkıntılar yaşayabiliyorsunuz. Ama ben risk almayı severim diyorsanız deneyebilirsiniz. Bundan sonra gelen masraf ise yeme-içme. Eğer yemek seçen biri değilseniz gerçekten çok şanslısınız. Ben genelde seyahatlerimde yemek konusunda sorun yapmam ve tadına değil doyuruculuğa bakarım. Kendim Türkiye’den çantama/bavuluma koyabildiğim kadar hızlı hazırlanan veya direkt olarak hazır konserve yiyecekler stokluyorum. Eğer uçakta bavul hakkınız yok ise seçtiklerinize dikkat edin çünkü uçağın içine alınmayabilir. Çok fazla kıyafet almak yerine yemek stoğu yapmak bence daha mantıklı.
Projeler ile Gezmek
Gelelim projeler ile gezme kısmına. Burada en büyük yardımcı olan şey seyahat masrafının neredeyse hiç olmaması. Eğer DiscoverEU hakkınız varsa çok şanslısınız çünkü rota tamamen size kalmış ve yolculuk gün hakkınızı en güzel şekilde değerlendirebilir ve 5-10 ülke ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca DiscoverEU ile ilgi en çok sorulan sorulara buradan ulaşabilirsiniz. Eğer bir gençlik değişim projesi ile gezmeyi düşünüyorsanız birazcık az zamanınız olacak çünkü size verilen seyahat sürelerinin içinde seyahat ederseniz masraflarınız karşılanmaktadır. Ama yine de 1-7 gün arasında gezme ihtimaliniz bulunmakta. Yukarı paragrafta bahsettiğim bütün tavsiyeler burada da geçerli sadece yemek konusunda değişim projesinde abartı bir şey almanıza gerek yok çünkü projede olduğunuz süre boyunca %99 oranda seyahat konaklama ve yeme-içme karşılanıyor. DiscoverEU’ya dönecek olursak eğer biliyorsanız küçük taşıması kolay bir müzik aleti alabilirsiniz yanınıza. Ülkeden ülkeye değişmekle beraber bazen o günün masrafını 4-5 saatte çıkarabiliyor hatta ve hatta daha fazlasını kazanabiliyorsunuz. Ama o ülkede yasak olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın!!
Ben DiscoverEU sırasında yanıma ukulele almıştım. Daha öncesinde 2 aya yakın gitar dersi almıştım ancak çok fazla üstüne düşmemiştim. Üstelik hiç ukulele çalmadım çalmayı bırakalım elimi sürmedim. Buna rağmen çok kolay bi şekilde yeterli derecede öğrenip çoğu masrafımı karşılamıştım. Pek söylemek istemesem de bu yolculuğa cebimde 225 Euro ile başlayıp 140 Euro ile geri dönmüş ayrıca orada 200-300 Euro civarı harcamıştım. Bükreş-Braşov-Budapeşte-Viyana-Prag-Strasbourg-Paris’i gezdim. Belirtmem lazım ki dönüşümü Paristen Sofya’ya uçakla yapıp tekrar trenle İstanbul’a döndüm. Eğer benim gibi rahatınıza çok düşkün değilseniz güvenli olarak görebileceğiniz bir yerde sokakta uyuyarak günü geçirebilirsiniz. Bunu söylerken hiçbir sorumluluk kabul etmemekle beraber Balkan ülkelerinde tavsiye etmiyorum. Batı ve Orta Avrupa’da gözünüze kestirdiğiniz çevresinde çok fazla evsizin olmadığı ne çok kuytu köşe ne çok açık alanda uyuyabilirsiniz. Evet yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız umarım işinize yarar bilgiler olur ve kullanabilirsiniz. Bir sonraki ucuza Avrupa’yı gezme yazımızda görüşmek üzere kendinize çok iyi bakın ve sürekli gezin. <3
Selamlar ben Umut. Gezmeyi ve maceralara atılmaya bayılan biriyim. Sürekli yeni yerler keşfetmeye bayılırım. Aynı zamanda Astronomi üzerine ilgim var ve bununla ilgili bir bölümde okumaktayım.